fbpx

En mängd nya avslöjanden från Paradox


Nu i helgen håller spelutgivaren Paradox Interactive PDXCON, ett evenemang där de bland annat avslöjar vad för nytt deras spelstudior kokar ihop. Igår avslöjades ett antal nya produkter från deras egna studio Paradox Development Studio: Ett helt nytt spel och ett par expansioner till de spel de redan har gett ut. Det helt nya spelet är Imperator: Rome som, föga förvånande, handlar om det gamla Rom. Från det vi har fått se hittills så rör det sig om ett nytt spel i ”grand strategy”-genren (storskaliga strategispel, ofta med fokus på historia) som utspelar sig i Europa, Nordafrika, Mellanöstern och västra Asien under romarrikets dagar. Spelet har en del influenser från andra Paradox-spel, så som Crusader Kings, Europa Universalis och Victoria.

Till de Paradox-spel som redan finns på marknaden utannonserades några expansioner. I Crusader Kings II-expansionen Holy Fury tillkommer en del nya spelelement, så som möjligheten att spela på slumpgenererade kartor, nya funktioner för hedniska religioner, möjligheter för katoliker att bli helgon och lite annat smått och gott. Europa Universalis IV får också en expansion vid namn Dharma, som i första hand bygger ut Indien med nya funktioner baserade på indisk historia. Sist men inte minst har vi Hearts of Iron IV som får expansionen Man The Guns, som bland annat utökar krigsföringen till sjöss och lägger till bränsle som en ny resurs som krävs för att kunna driva sin armés fordon.

Det ser med andra ord mörkt ut för Paradox-fansens plånböcker framöver.

Alexanders förväntningsfulla tankar
Mitt första möte med Paradox strategispel var Europa Universalis: Rome, som jag hittade för 75 kr på GAME i Västerås när jag var 12. ”Billigt strategispel med fokus på romarnas tid? Det måste vara kul”, tänkte jag. När jag kom hem visade det sig vara, på ren svenska, så in i helvete komplicerat (särskilt för en tolvåring) att jag inte hade någon aning om vad jag skulle göra. Av någon anledning blåste jag en del timmar på det en då. Det kanske är dags att ge det en chans igen, nu när jag lärt mig uppskatta Paradox andra strategispel riktigt mycket. Hur som helst är det väldigt roligt att se att det kommer en spirituell uppföljare på det, som dessutom ser ut att vara Paradox snyggaste spel hittills. Romarriket är ett av mina favoritämnen inom historia och det ska bli kul att få utforska det i spelform igen. Dessutom kanske jag kan dra igenom en megakampanj med start i Imperator och slut i Hearts of Iron IV.

Vad gäller de utannonserande expansionerna så är jag mest taggad på Crusader Kings II: Holy Fury. De utlovade funktionerna verkar spännande och det är ju alltid roligt att få mer innehåll i ett av sina favoritspel. De övriga expansionerna är jag inte jättesugen på just nu, men så har jag ju inte spelat Europa Universalis IV eller Hearts of Iron IV lika mycket som Crusader Kings II heller. När jag väl börjar med dessa på riktigt blir det nog inköp av dessa expansioner. Den som lever får se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *