fbpx

Farewell, My Turnabout – 22 mars 2018

Vi har nu kommit till den näst sista delen av artikelserien om Farewell, My Turnabout, det sista kapitlet i Phoenix Wright: Ace Attorney: Justice For All. Idag börjar rättegången mot Matt Engarde.

Idag händer följande:
Rättegången börjar med en oväntad vändning: Den tilltänkta åklagaren Franziska von Karma har blivit skjuten i axeln (ett släktdrag, tydligen) och lagts in på sjukhus. Dock tar Edgeworth hennes plats och rättegången kan fortsätta som planerat.

Det första vittnet som kallas är, som så ofta i Ace Attorney-serien, Dick Gumshoe. Under hans vittnesmål och efterföljande utfrågning avslöjas bland annat att Juan Corrida inte dog av ett knivhugg, som man ursprungligen trodde, utan av strypning med sin egen bandana.

Anledningen till att Matt Engarde greps för mordet var att han och Corrida varit rivaler sedan länge, samt att en knapp från Corridas Jammin’ Ninja-kostym hittades på Engardes Nickel Samurai-kostym. Dessutom återfanns Engardes fingeravtryck på kniven som ursprungligen troddes vara mordvapnet.

Efter Gumshoe förhörs säkerhetsvakten Wendy Oldbag, som erkänner att hon stal Lotta Harts kamera, vilken innehöll ett foto av en person iklädd Nickel Samurai-kostymen på väg ut ur Corridas rum. Phoenix pekar dock ut att personen på bilden är för kort för att vara Matt Engarde och drar slutsatsen att det är ingen mindre än Adrian Andrews, som kallas som vittne efter en kort rast.

När Phoenix pekar ut att alla bevis pekar mot henne vägrar Andrews att vittna, men tack vare lite vänlig övertalning (det vill säga hot) från Edgeworth talar hon om sanningen: Hon hittade Corridas döda kropp och ändrade på mordplatsen så att Engarde skulle framstå som skyldig. Rättegången förlängs med en dag, men tacksamt nog får Phoenix höra att Maya kommer få leva åtminstone ett tag till. Ungefär samtidigt tappar Edgeworth lugnet när han ser att Andrews hittat ett visitkort med ett snäckskal på.

Det visar sig att visitkortet tillhör en lönnmördare vid namn Shelly de Killer. När Phoenix träffar Edgeworth efter rättegången lägger denne fram en teori om att Matt Engarde lejde Shelly de Killer för att döda Juan Corrida. Phoenix vägrar inledningsvis att tro på detta, men när en dold kamera i Corridas hotellrum visar sig vara inköpt av Engarde bestämmer sig Phoenix för att konfrontera honom.

Engarde avslöjar sitt sanna jag, en kallblodig psykopat som erkänner att han lejde de Killer för att mörda Corrida och påminner Phoenix om att han måste få honom frikänd om Maya ska få behålla sitt liv.

Det sista Phoenix gör denna dag är att prata med Adrian Andrews, efter att ha hittat en bild av hennes döda mentor Celeste Inpax i Engardes hus, där Maya misstänktes hållas fången av de Killer. Andrews erkänner att hon försökte få Engarde att framstå som skyldig då det var hans fel att Inpax tog livet av sig. För länge sedan var Inpax tillsammans med Engarde i rollen som hans manager, men han hyste inte samma känslor och gjorde sig snabbt av med henne. Hon förlovade sig senare med Corrida, som dock slog upp förlovningen när Engarde berättade om sitt förhållande med henne för Corrida. Det ledde till hennes självmord.

Andrews frågar om Phoenix fortfarande tänker försvara Engarde. Då han inte vill tala om sanningen (att han bara gör det för Mayas överlevnads skull) säger han att det är hans skyldighet som advokat att göra det. När han går hem den kvällen tvivlar han på att han kommer kunna sova gott…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *