fbpx

Våra kvinnliga hjältar – Del 2

Det har alltid funnits kvinnliga karaktärer i spel och vi på Livshornet vill lyfta fram dem.

Kvinnorna som räddar världen.

Kvinnorna som kämpar för det dem tror på.

I den här artikelserien kommer vi att hylla våra kvinnliga hjältar.

Den här serien är för alla dem.

Del 1 hittar du här.

Aleksandar Buntic
Yuna från Final Fantasy X

Final Fantasy X är en oerhört stark berättelse med intressanta religiösa undertoner. I världen härjar den monstruösa varelsen Sin som fått sitt namn eftersom människorna tror att den skapat som ett straff för mänsklighetens synder. För att tillfälligt förgöra denna ondska krävs det att en sammankallare av gudar beger sig ut på ett äventyr där slutdestinationen är en uppoffring som innebär döden.

Yuna, precis som hennes far innan henne, är en sådan person. På hennes axlar vilar hela världen och dess befolknings livs och hon är redo att ta sig an det ansvaret. Trots att hon har en enorm tyngd på sig visar hon en otrolig vänlighet gentemot sina medmänniskor och är en starkt ljus i en annars rätt mörk värld. Hon är verkligen en helt enastående karaktär som får detta spelet att bli något helt eget och unikt.

Och trots allt fantasifullt och magiskt som finns i denna världen känns Yuna otroligt mänsklig. Hon känns äkta. Och det är något som få spel i den genren lyckas med.

Alexander Rehnman
Makoto ”Queen” Nijima från Persona 5

Persona 5 är, trots sina problem med tempot och bortfumlande av sina egna poänger, ett av mina favoritspel i rollspelsgenren och har ett karaktärsgalleri som heter duga. I det återfinner vi Makoto Nijima, som är teamets strateg och har kodnamnet Queen.

Även om Makoto inledningsvis är mer av ett hinder och störningsmoment för tjuvarna så blir hon snabbt en väldigt värdefull allierad när hon byter sida och tar en viktig ledarroll inom teamet. Utan att spoila allt för mycket kan jag också säga att det är tack vare henne som en av de viktigaste delarna i planen för att stoppa skurkarna lyckas.

Rent spelmässigt är hon en flersidig karaktär som kan användas som så väl attackerare som helare, något som för mig lämpade sig väl i en del bossfighter, samt när min primära helare (Morgana) brände slut på sin SP. Dessutom har hon spelets coolaste persona: En motorcykel vid namn Johanna. Det kan väl inte vara annat än fantastiskt?


Isabell Rydén
Lena ”Tracer” Oxton från Overwatch

Sedan jag började spela Overwatch för sisådär två år sedan har Lena “Tracer” Oxton varit spelets stora frontfigur. Med sin energiska och charmiga personlighet har hon blivit en av spelvärldens mest ikoniska karaktärer.

I en tecknad serie om Overwatch och dess hjältar fick vi se henne med sin flickvän Emily när de firade jul tillsammans. Paret blev då spelets första öppna homosexuella par.

Där och då blev Tracer en ännu större förebild.

För hon står upp för det hon tror på.

Fred och kärlek.


Johan Lorentzon
Cate Archer från No One Lives Forever

Cate är den där coola agentbruden som skulle ge självaste James Bond en match i allt.

Förutom då kanske att vara mansgris.

Just det får nog 007 behålla för sig själv.

Ms Archer är så nära en kvinnlig Bond man kan komma och gör det på många vis så mycket bättre också med sin charm, humor och dödlighet. Archer blir heller aldrig träig och har en elegans som den manliga förlagan saknar.

Jag skulle nog säga att No One Lives Forever-spelen är de bästa ”Bond-spelen” som finns på marknaden även om de saknar självaste dubbel-nollan. Mycket av den anledningen är just Cate Archers förtjänst.

Det pratas ju om att göra en kvinnlig 007. Men jag tycker istället att de då kan ta Cate Archer till filmduken. Fast ännu hellre vill jag ha en tredje uppföljare till No One Lives Forever.

I en perfekt värld skulle jag kanske få båda?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *